Tips voor een mooi gebit

Poets twee maal per dag

Zo blijft je gebit schoon en fris en bescherm je jezelf tegen de schadelijke invloeden van tandplak. Tandplak bestaat uit bacterien en veroorzaakt gaatjes.


Gebruik tandpasta met fluoride

Een stof die je glazuur helpt te versterken. Dit maakt je tanden minder kwetsbaar voor zuuraanvallen.


Poets minimaal 2 minuten per poetsbeurt

Zo krijgen de enzymen in de tandpasta de tijd om goed hun werk te doen en je tandvlees en gebit goed te reinigen.


Begin onderaan aan de buitenkant

Dan de binnenkant en dan de kauwvlakken. Herhaal dit voor het bovengebit.


Besteed aandacht aan je tandvlees

Masseer tijdens het poetsen zachtjes het tandvlees. Zet je borstel zo op het tandvlees dat de borstelharen tussen de tand en het tandvlees kunnen komen. Op die manier blijft je tandvlees gezond en voorkom je vervelende ontstekingen.


Ga 2 keer per jaar naar de mondhygiƫnist

Zij helpen je met het onderhouden van je gebit en reinigen je tanden en kiezen op plaatsen waar je moeilijk of niet bij kunt.


Floss je gebit

Je komt hiermee op plekken waar je tandenborstel niet kan komen. Zo haal je alle etensresten tussen je tanden vandaan. Bovendien zal je gebit witter blijven en voorkom je tandvleesontsteking.


Gebruik mondwater

Dit is anti-bacterieel en helpt dus goed tegen tandvleesontsteking en tandplak. Bovendien kan het een slechte adem helpen voorkomen.


Poets elektrisch

Het is aangetoond dat men beter poetst met een elektrische tandenborstel. Deze borstels maken tot wel 15.000 poetsbewegingen per minuut en zijn makkelijker in lastige hoekjes te manouvreren! Zo verwijder je meer tandplak en blijft je gebit langer in goede conditie. Er zijn al goede elektrische tandenborstels vanaf 20 euro.


Over witte tanden

De kleur van je tanden is genetisch bepaald. Het tandbeen (de binnenkant van je tand) bepaald welke tint je tanden hebben. Van nature zijn hoektanden iets geler omdat het tandbeen daar dikker is. Wil je wittere tanden? Dan kun je beginnen met het minderen van koffie, thee en roken en poetsen met een whitening tandpasta. Er zijn ook whitening strips verkrijgbaar met een bleekgel waardoor waterstofperoxide vrij komt. Deze stof zorgt ervoor dat het glazuur iets witter wordt. Het is niet schadelijk voor de tanden, maar kan ze wel tijdelijk gevoeliger maken.